SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE » DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA

 

Jak nauczyć i przekonać ucznia z niepełnosprawnością intelektualną, że chipsy, coca – cola, słodycze nie służą zdrowiu?  Jak nauczyć i pokazać, że surówki, owoce, II śniadanie wzmocni ich organizm i da siły do działań na cały dzień? W ramach realizacji Projektu Szkoły Promującej Zdrowie postanowiliśmy podjąć to ważne zadanie, związane z kształtowaniem prawidłowych wzorców odżywiania się dzieci i młodzieży. Stąd pomysł włączenia się w akcję Światowego Dnia Zdrowego Śniadania. Śniadanie jest dla uczniów najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Z badań wynika, że uczniowie, którzy spożywają prawidłowo skomponowane śniadanie szybciej i lepiej pracują na lekcjach, mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas zajęć, mają siłę do zabawy i uzyskują lepsze wyniki w testach na sprawność fizyczną. Jedzenie śniadań zmniejsza także ryzyko nadwagi i otyłości. To najlepszy start w nowy dzień! Biorąc to wszystko pod uwagę jak również analizując przyzwyczajenia żywieniowe naszych podopiecznych postanowiliśmy zintensyfikować działania w kierunku  propagowanie zdrowego odżywiania wśród dzieci i młodzieży.


SZKOLNY DZIEŃ DRUGIEGO ŚNIADANIA 20.04 i 30.04.2015 ROK

 

Edukacja zdrowotna w naszej placówce zajmuje miejsce priorytetowe. Nasze działania opierają się głównie na rozwijaniu i kształtowaniu odpowiednich nawyków, zachowań i postaw u uczniów wykazujących umiarkowaną i znaczną niepełnosprawnością intelektualną. Jednym z głównych zadań zawartych w corocznym planie pracy wychowawczej, edukacyjnej i zdrowotnej  ośrodka jest zdrowy styl odżywiania. Upośledzenie  jest przede wszystkim ograniczeniem możliwości życiowych. Nasi uczniowie muszą nauczyć się na miarę swoich możliwości niezależności  od dorosłych, szczególnie w tych dziedzinach które dotyczą życia codziennego. Brak zrozumienia, wypracowanych nawyków oraz problemy z aktywnością własną są dla naszych uczniów podstawowymi ograniczeniami. Dlatego też podczas bieżącej pracy z uczniem niepełnosprawnym ale także i  podczas zajęć instruktażowych, warsztatowych, realizowanych zabaw i konkursów, stwarzamy sytuacje   sprzyjające rozwijaniu umiejętności dbania o siebie i zaspakajania swoich potrzeb.  

Ważnym zagadnieniem podejmowanych przez nasz ośrodek działań jest  doskonalenie i utrwalenie umiejętności i nawyków związanych ze zdrowym stylem życia poprzez rozwijanie aktywności ruchowej i zdrowe odżywianie. Zwracany coraz większą uwagę na zdrowe odżywianie naszych uczniów. Prowadząc warsztaty, konkursy, pokazy dot. przygotowywania zdrowych posiłków. Uczniowie zaznajamiani są z profilaktyką otyłości i nadwagi.

W bieżącym roku szkolnym miesiąc kwiecień stał się okresem podczas którego uczniowie na każdym poziomie edukacyjnym objęci zostali działaniami mającymi na celu promocję zdrowego odżywiania, naukę  przygotowywania i spożywania zdrowego śniadania. Działania te realizowaliśmy pod hasłem „Jedz kolorowo, smacznie i zdrowo”. W klasach powstały gazetki ścienne poświęcone tej tematyce, uczniowie wraz ze swoimi rodzicami przygotowali propozycje przepisów na zdrowe II śniadanie.

20 kwietnia 2015 r. uczniowie gimnazjum uczestniczyli w Warsztatach Chleba, zorganizowanych w Piekarni „Rogalik” w Wadowicach, ucząc się etapów przygotowywania i produkcji chleba. Zajęcia te obfitowały w wiele wrażeń – uczniowie obserwowali etapy mieszania, wyrabiania i rośnięcia ciasta, samodzielnie lepili bułeczki, rogaliki oraz  uczestniczyli w procesie wypiekania chleba w olbrzymich piecach węglowych.

30 kwietnia 2015 r. był dniem kulminacji wszystkich dotychczasowych działań. Wszystkie klasy miały za zadanie przygotować propozycję zdrowego, smacznego II śniadania. Dzień rozpoczął się od Warsztatów Chleba zorganizowanych dla uczniów szkoły podstawowej, przez p. M. Kowalczyk. W „piekarni szkolnej” dzieci uczyły się w jaki sposób powstaje chleb, samodzielnie lepiły bułeczki i obserwowały proces wypieku. Każdy uczeń wyszedł z tych zajęć z własną bułeczką. Wszystkie klasy miały możliwość zaprezentowania propozycji II śniadania swoim kolegom i koleżankom. Przygotowano pyszne jogurty owocowe, koktajle, sałatki owocowe, zdrowe napoje, kolorowe kanapki, pasty do chleba i wiele innych smakowitych produktów. Cieszy nas to, że w działania związane ze Szkolnym Dniem II Śniadania czynnie włączyli się rodzice naszych uczniów. Wspólnie ze swoimi dziećmi przygotowali przepisy na zdrowe śniadanie oraz uczestniczyli w działaniach warsztatowych w poszczególnych klasach. Dzień ten zakończyliśmy warsztatami „Co daje nam II śniadanie?”, które miały na celu podkreślenie roli spożywania śniadania dla zdrowia i właściwego funkcjonowania ucznia. Spotkanie przygotowane zostało dla uczniów gimnazjum i szkoły przyspasabiającej do pracy, przez p. B. Woźniak.

 

DZIEN ZDROWEGO ŚNIADANIA 18.11 i 19.11.2015 ROK

 

W tym roku Dzień Zdrowego Śniadania przebiegał pod hasłem „Śniadanie daje moc”. Uczniowie przynieśli do szkoły przygotowane przez rodziców bądź samodzielnie drugie śniadanie-każdy miał możliwość zaprezentować, to co przyniósł. Podziwialiśmy pomysłowość rodziców i ich dużą dbałość i troskę o zdrowie, ale przede wszystkim artystyczne podejście do jedzenia – pierwsze miejsce zajęła bezsprzecznie mama Radzia naszego pierwszaka – Jej zwierzątkowe kanapki były po prostu śliczne. Natomiast w czwartek 19 listopada każdy zespół klasowy przygotowywał drugie śniadanie według własnego pomysłu. Oj działo się u nas w szkole! Oj działo! BYŁO KANAPKOWO I SAŁATKOWO I KOKTAJLOWO, ALE NAJWAŻNIEJSZE, ŻE ZDROWO!!!  Nawet nasza Kaja ze smakiem zjadła kromkę chleba, który upiekła pani Mira (cała kromkę - ze skórką!!!). Było też reklamowo, bo każda z klas przygotowała i zaprezentowała reklamę zdrowych artykułów spożywczych związanych z drugim śniadaniem. Zajęcia przygotowały: pani Jola Strzeżoń, pani Mira Zegadłowicz i pani Beata Woźniak

DZIEŃ PIERWSZY

            



DZIEŃ DRUGI

            

          



DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA 8.11.2016 ROK

Warto przypominać sobie, jak ważne jest prawidłowe i regularne odżywianie, szczególnie w pierwszej części dnia, w której głównymi posiłkami są pierwsze i drugie  śniadanie. Pamiętajmy, że drugie śniadanie jest szczególnie istotne w przypadku dzieci, ponieważ dostarcza im wielu witamin oraz energii, tak bardzo potrzebnych do aktywnego funkcjonowania w ciągu dnia.

Drugie śniadanie to zarówno dla dzieci, jak i dorosłych, drugi najważniejszy posiłek w ciągu dnia. To właśnie w godzinach porannych jesteśmy najbardziej aktywni, nasz umysł pracuje najefektywniej, a wysiłek fizyczny i intelektualny jest największy. Badania pokazują, że dzieci, które są głodne w czasie lekcji są bardziej rozkojarzone i trudniej im skupić uwagę na nauce, dlatego też drugie śniadanie to szczególnie ważny posiłek dla dzieci, które rozpoczęły naukę w szkole. Uczniowie, którzy nie jedzą regularnie drugiego śniadania w szkole osiągają gorsze wyniki, częściej skarżą się na ból głowy, brzucha, zmęczenie, złe samopoczucie i rozdrażnienie.

Dlatego w drugim śniadaniu przeznaczonym dla dzieci muszą znaleźć się wszystkie najważniejsze składniki odżywcze:
– białka np. w postaci produktów mlecznych, mięsa, ryb, roślin strączkowych, jaj,
– węglowodany, powinny przeważać te złożone – pieczywo razowe, makarony, musli, płatki owsiane, placki czy naleśniki z mąki pełnoziarnistej,
– tłuszcze łagodzą nadmierną aktywność układu nerwowego, ich odpowiednia podaż zmniejsza nerwowość i zmęczenie u uczniów. Ich źródłem mogą być: olej rzepakowy, oliwa z oliwek, masło oraz orzechy i ziarna,
– warzywa i owoce pod różnymi postaciami, np.: soku lub musu. Są źródłem  wielu witamin, błonnika oraz składników mineralnych, które wspólnie chronią organizm przed chorobami i dbają o jego prawidłowy rozwój.
Prawidłowo skomponowane drugie śniadanie powinno dostarczać dziecku wielu cennych witamin.

Ponieważ nasze dzieci  spędzają w szkole dużo czasu, warto zadbać, aby  oprócz drugiego śniadania w śniadaniówce znalazło się miejsce na zdrową przekąskę. Może to być dodatkowa porcja owoców lub warzyw, mus owocowy, garść orzechów. Drugie śniadanie warto dostosować do pierwszego śniadania, tak by w ciągu dnia spożyć jak najbardziej różnorodne pokarmy.

Niech Dzień Zdrowego Śniadania będzie doskonałym pretekstem do zweryfikowania  naszych nawyków śniadaniowych i sprawdzenia, czy na pewno każdego dnia pakujemy dla siebie i naszych dzieci, pełnowartościowe drugie śniadanie.

Poprosiliśmy rodziców naszych uczniów aby wspólnie z dziećmi skomponowali i przygotowali na ten dzień zdrowe, smaczne II śniadanie.

A oto fotki z tego dnia!