SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE » PROJEKT "ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO"

 

POJEDYNEK KULINARNY

Idea programu „Żyj smacznie i zdrowo” zainspirowała nas (uczniów i nauczycieli) do działań. Pedagog szkolny zorganizowała spotkanie z gimnazjalistami z naszego ośrodka. Grupa chłopców - Jakub, Mariusz, Szymon, Damian, Rafał, Maciek, Kuba, Piotrek - wyszła z pomysłem zorganizowania pojedynku kulinarnego. Wyzwała do niego kolegów i koleżanki z pozostałych klas. Opierając się na książeczce z przepisami „Żyj smacznie i zdrowo” chętne zespoły miały przygotować wybrany przez siebie przepis – danie. Chłopcy (inicjatorzy wydarzenia) podeszli do zadania bardzo ambitnie – wybierając obiad. Długo nie trzeba było czekać, zgłosiły się jeszcze trzy zespoły. Wybrano śniadanie, II śniadanie, obiad i podwieczorek. Zmagania kulinarne rozpoczęliśmy na początku kwietnia. Było smacznie, estetycznie, ciekawie i zdrowo, a przy okazji młodzi adepci sztuki kulinarnej poznawali zasady zdrowego, właściwego odżywiania się i przygotowywania posiłków. Zmagania gimnazjalistów podpatrywali uczniowie szkoły przysposabiającej do pracy. W związku z tym, że piąty posiłek nie został zaanektowany – grupa uczniów z tej szkoły postanowiła dołączyć do pojedynku jako grupa niezależna. Dzięki temu mogliśmy zaprezentować wszystkie posiłki dnia (posiłki na 5). Działania kulinarne obserwowali członkowie poszczególnych grup, oceniając zaangażowanie uczniów, estetykę i smak danego dania. Niestety, nie udało się w tym pojedynku wyłonić najlepszej grupy, najlepszego dania. Wszystkie były wyśmienite! W wydarzeniu wzięli udział prawie wszyscy uczniów gimnazjum (17) i 6 uczniów szkoły przysposabiającej do pracy.

Chłopcy - inicjatorzy wydarzenia, z dużym zaangażowaniem włączyli się także w przygotowanie materiałów dokumentujących zdarzenie oraz w wyborze zdjęć do filmiku. Filmik został zaprezentowany wszystkim uczniom ośrodka podczas warsztatów pod hasłem „Ruch i zdrowie to podstawa” 27.04.2016 roku.

FILM "POJEDYNEK KULINARNY"


WARSZTATY "NIE MARNUJMY JEDZENIA"

„Nie marnujmy jedzenia” warsztaty edukacyjne pod takim właśnie hasłem dla uczniów gimnazjum i klas przysposabiających do pracy przygotowała pani Mira Zegadłowicz.  Tematyka zdrowia, zdrowego stylu życia, dbałość o prawidłowe odżywianie przewijają się w naszej szkolnej rzeczywistości prawie codziennie. Uczniowie pracowali w grupach szukając sposobów rozwiązań w dwóch tematach – dlaczego marnujemy jedzenie i co możemy zrobić, aby go nie marnować. Wspólnie analizowaliśmy wyniki pracy. Poddaliśmy oględzinom naszą szkolną lodówkę, w której zgromadziliśmy różne produkty i poddaliśmy je analizie wg różnych kryteriów m.in. przydatności do spożycia, sposobu pakowania, miejsca w lodówce i wyglądu. Według przygotowanych instrukcji bawiliśmy się ucząc. Wypełnialiśmy ankietę, rozmawialiśmy o żywności ekologicznej i właściwej diecie.