SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE » PROGRAM EDUKACYJNY "LUBELLA INSPIRUJE I EDUKUJE"

Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Kaczynie uczestniczył w listopadzie 2016 r. w II edycji programu edukacyjnego „Lubella inspiruje i edukuje” zorganizowanego przez Firmę Lubella. Program miał na celu uświadomić naszym uczniom jak ważną rolę w codziennej diecie odgrywają produkty zbożowe, jak powinien wyglądać prawidłowo skomponowany posiłek oraz jak właściwe odżywianie wpływa na ich zdrowie i sprawność fizyczną. W ramach realizowanego programu przeprowadzono:

1. Zajęcia edukacyjne  „Produkty zbożowe skarbnicą substancji odżywczych”,

2. Zajęcia edukacyjne  „Gra szkolna”,

3. Zajęcia edukacyjne  „Wspólne gotowanie”,

Zajęcia edukacyjne  „Produkty zbożowe skarbnicą substancji odżywczych” miały na celu uzmysłowić uczniom jaki wpływ na organizm człowieka ma codzienne spożywanie produktów zbożowych. Zajęcia składały się z części teoretycznej i praktycznej, uczniowie:

  • zapoznali się z nazwami produktów zbożowych i ich rodzajami,
  • poznali wartościowe składniki produktów zbożowych oraz ich rolę w codziennej diecie,
  • określili dzienne zapotrzebowanie na produkty zbożowe oraz prawidłowo skomponowali całodzienne zdrowe menu.

Zajęcia trwały 45 minut,  i wykorzystano podczas ich prowadzenia następujące środki dydaktyczne: prezentację PowerPoint, przykładowy jadłospis ucznia, karty pracy ucznia, plansze dydaktyczne.

Zajęcia edukacyjne  „Gra szkolna” miała za zadanie sprawdzić wiedzę uczniów dotyczącą:

  • produktów wytwarzanych z poszczególnych rodzajów zbóż – zadaniem dzieci było zestawienie zdjęć zbóż i ich charakterystyki z kartami przedstawiającymi produkty zbożowe.
  • znajomości faktów dotyczących zbóż – zadanie polegało na dobraniu kart z cechami danego zboża do zdjęć przedstawiających różne gatunki zbóż,
  • znajomości rozmaitych gatunków warzyw i owoców oraz ich właściwości – uczniowie obserwowali owoce i warzywa leżące na stoliku i dobierali do nich kartki z opisami ich cech,
  • na koniec uczniowie nazywali i etykietowali różne potrawy wykonane ze zbóż.

Zajęcia edukacyjne „Wspólne gotowanie” miały na celu sprawdzić wiedzę uczniów w praktyce i zainspirować ich do kulinarnych eksperymentów. Dzieci wybrały jeden z przygotowanych przez Lubellę przepisów i przygotowały pożywne danie na bazie produktów zbożowych. Uczniowie przyrządzili „Świderki z kurczakiem w sosie śmietanowym” według następującego przepisu:

 

Świderki z kurczakiem w sosie śmietanowym

Składniki:

  • makaron Lubella Świderki (1 op.),
  • piersi z kurczaka (0,5kg),
  • szczypta kurkumy,
  • cebula (1 szt.),
  • czosnek (3 ząbki),
  • pomidor (2 szt.),
  • natka pietruszki,
  • śmietanka 30% (500ml),
  • sól, pieprz, szafran.

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu. Kurczaka kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni, doprawiając go solą i pieprzem. Szafran namaczamy w wodzie. Do kurczaka dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek i smażymy razem. Dodajemy posiekane pomidory i wodę z szafranem. Całość chwilę gotujemy i dodajemy śmietankę, redukujemy sos, aż zrobi się gęsty. Dodajemy makaron, mieszamy i podajemy udekorowane natką pietruszki.

 

Za  uczestniczenie w projekcie nasz ośrodek otrzymał certyfikat potwierdzający udział szkoły w programie.

Kroimy warzywa
Kroimy warzywa 
Smażymy i dusimy
Smażymy i dusimy 
Gotujemy makaron
Gotujemy makaron 
Gotowa potrawa
Gotowa potrawa